Hansel tarjosi tukea hyvinvointialueen hankintastarttiin
Kaikilla hyvinvointialueilla hankinta-ammattilaisilla oli kiireistä vuonna 2023 – uusia organisaatioita pistettiin pystyyn ja samaan aikaan purettiin valmisteluajalta siirtynyttä kilpailutussumaa. Lapin hyvinvointialueella avuksi otettiin Hanselin yhteishankinnat ja asiantuntijapalvelut. Yhdessä tehtiin hankintoja, laadittiin hankintastrategiaa ja pohdittiin tuottavuuskysymyksiä.
Lapin hyvinvointialue muodostettiin 27 organisaatiosta. Jokaisella oli omat toimintatapansa ja -kulttuurinsa. Hankintojen osalta näitä alettiin yhdenmukaistaa 16 hengen hankintapalvelut-yksikössä, jota vetää hankintapäällikkö, yksikönjohtaja Hilkka Neuvonen.
”Aloitimme hankintatoimen keskittämisen jo Lapin sairaanhoitopiirissä ja nyt hyvinvointialueella teemme kaikki kynnysarvon ylittävät hankinnat yhdessä paikassa”, kertoo Neuvonen.
Hyvinvointialueen hankintayksikkö muodostui käytännössä sairaanhoitopiirin ammattilaisista, joille monipuoliset hankinnat olivat jo tuttuja. Niihin lukeutuu monenlaisia terveydenhuollon palvelu-, tavara-, ICT- sekä muita teknisiä hankintoja. Hyvinvointialueella hankkijat ovat näiden lisäksi saaneet tutustua sosiaalipalveluiden hankkimisen maailmaan. Ensimmäisen vuoden aikana osaavaa tiimiä on vahvistettu onnistuneilla rekrytoinneilla ja hankintatoimea on organisoitu kategorioittain.
”Haluan antaa poliittisille päättäjille ja johdolle kiitosta siitä, että meillä hankintojen merkitys on ymmärretty ja meillä on toimintaedellytyksiin panostettu”, Neuvonen toteaa.
Valmisteluajan jälkeen hankintatoimen ja hankintojen kehittämistoimien suunnittelua ja toteuttamista on jatkettu määrätietoisesti. Yhtenä onnistuneena esimerkkinä Neuvonen mainitsee hankintakalenterin julkaisun kesäkuussa 2023. Erityisesti potentiaalisilta toimittajilta on saatu kiitosta siitä, että näkymää tuleviin kilpailutuksiin avataan jo hyvissä ajoin. Suunnitelmien julkaisu on ikään kuin ennakoivaa markkinavuoropuhelua, ja hankintojen suunnittelua on tavoitteena tehdä yhä ennakoivammin.
Lisäkäsiä Hanselista
Hanselilaiset tulivat Lapin hyvinvointialueen avuksi heti vuoden 2023 alkupuolella, kun kilpailutuksia oli pöydällä enemmän kuin oma väki ehti tehdä. Kilpailutuspalvelun asiantuntijoiden apua tarvittiin muutamiin projekteihin, joissa hankinnan kohteena oli rakennuttamiseen liittyviä palveluja sekä teknisiä laitteita ja niiden asennusta. Toukokuussa aloitettiin hankintastrategian laatiminen Hanselin kehittäjien tukemana.
”Hankintastrategia on oikein onnistunut! Sillä on vahva yhteys kansalliseen hankintastrategiaan ja hyvinvointialueen päästrategiaan. Minua miellyttää lopputuloksen selkeys ja konkretia. Hankintastrategian tuella on helppo lähteä toteuttamaan toimenpiteitä”, Neuvonen kiittelee.
Lapin hyvinvointialueen hankintastrategiaa valmisteltiin laajasti. Pohjaksi tehtiin nykytilan, hankintatoimen kypsyysasteen ja toimintaympäristön tarkastelut. Työpajoissa oli mukana osallistujia kaikilta toimialoilta ja eri yksiköistä. Kenellä tahansa kiinnostuneella oli myös mahdollisuus osallistua verkkoaivoriiheen ja strategialuonnos kävi ennen hyväksymistä avoimella lausuntokierroksella. Hankintastrategiassa toistuu viisi hyvinvointialueen strategian mukaista teemaa, jotka ovat asiakaskokemus, henkilöstökokemus, hyvä johtaminen, talouden tasapaino ja vaikuttavuus.
Vuoden loppupuolella alkoi myös toinen projekti Hanselin hankintatoimen kehittäjien kanssa. Siinä pureuduttiin tuottavuuteen monelta kantilta, ei vain ostojen näkökulmasta.
”Säästöpaineet ovat hyvinvointialueilla todella mittavat. On tärkeää ulottaa tuottavuuspohdinnat ihan koko ketjuun alkaen hankintojen suunnittelusta ja päättyen hankintasopimuksiin. Näin on mahdollista löytää tehokkaita sopeuttamistoimenpiteitä laajasti”, Neuvonen pohtii ja kiittää hanselilaisia hyvästä ohjauksesta säästökohteiden tunnistamisessa.
Hyvin johdettua hankintaa
Lapin hyvinvointialueella hyödynnetään myös yhteishankintoja, joiden käytöstä saadaan volyymietua. Hyvinvointialueella pyritään tunnistamaan ne yhteishankinnat, joista saadaan myös helpotusta omaan hallinnolliseen työhön sopimuskauden aikana.
”Käymme aina hankintaa suunnitellessamme läpi yhteishankintavaihtoehtoja hankintapalvelujen ja substanssiyksikön kanssa. Yhteishankintoja pyritään suosimaan, mutta toki arvioimme liittymisen aina huolella strategisen sopivuuden sekä taloudellisuusetujen näkökulmasta”, Neuvonen kertoo.
Kehitystyön myötä Lapissa on innostuttu myös hankintojen tiedolla johtamisesta, ja Neuvonen kehottaakin kaikkia hyödyntämään Hankintapulssi-palvelua. Tehdyistä hankinnoista kertynyttä tietoa hän käyttää apuna muun muassa hankintojen valmistelussa, talouden suunnittelussa ja seurannassa sekä myös sopeuttamistoimien tunnistamisessa. Myös hiilijalanjälkitiedot ovat ahkerassa käytössä.
Hyvinvointialueella hankintoja tehdään määrällisesti paljon, ja ne ovat hyvin vaihtelevia. Neuvonen kiittää Hanselia monipuolisesta tuesta ja siitä, että hänen kehitysajatuksiinsa on aina suhtauduttu vastaanottavaisesti. Lapin hyvinvointialue otti esimerkiksi ensimmäisenä käyttöön sähköisen rajapinnan taloushallinnon järjestelmänsä ja Hankintapulssin välillä. Seuraaviakin yhteistyöaihioita Neuvosella on jo mielessä, jotta hankintojen koko elinkaari olisi jatkossa entistäkin paremmin hoidettu.
Sinua voi myös kiinnostaa
Toimitusjohtajan katsaus
Uusi hallituskausi toi vuonna 2023 mukanaan myös uuden hallitusohjelman.